Få styr på vinterudluftningen

Bare fordi det er blevet lidt koldt udenfor, må du ikke springe udluftningen over. Dårligt indeklima er både skidt for dit helbred og dit hus. Om vinteren er risikoen for fugtskader nemlig markant højere – og som du nok kan regne ud, bliver det kun værre, hvis du ikke lufter rigtigt ud.

Her får du 10 gåde råd til udluftning i vinterhalvåret. Du har sikkert hørt flere af dem før. Det er en god portion klassikere – men lad os hellere tage dem en gang for meget end én for lidt:

 1. Kort og intenst
  Når kulden trænger sig på, er det stadig vigtigt at få luftet ud. Men du skal gøre det i kortere tid, end du plejer. Om vinteren kan du sagtens nøjes med 5 minutter

 2. Gennemtræk
  Når du skal lufte ud om vinteren, skal det gøres effektiv. Så åben vinduer på begge sider af huset. På den måde kan den ”brugte” luft skubbes ud, når den friske kommer ind. Ellers kan du ikke nå at skifte al luften på den korte tid.
 3. 2-3 gange om dagen
  Det er ikke nok med én enkelt udluftning. Gør det fx morgen, eftermiddag og igen til aften. Bliver kontrasten mellem varme og kulde for stor, vil der dannes kondens – og det er lige netop her, at risikoen for skimmelsvamp og fugtskader opstår. Prøv om du kan skabe en ny rutine. Måske kan du lufte ud, imens du børster tænder?
 4. Frisk luft til kokken
  Når du laver mad, er det virkelig vigtigt at få tændt emhætten. Den tager ikke kun tung madlugt men også den varme og fugtige luft.
 5. Stearinlys
  Vi har alle hørt det mange gange før; Stearinlys afgiver partikler ved afbrænding. Men der er ingen grund til at frygte stearinlys – bare husk at lufte ud, når de har været tændt.
 6. Vindue på klem
  Den går om sommeren, men virkelig ikke i de kolde måneder. Med det åbne vindue får du afkølet vægge og overflader helt. Det kan give kondens og føre til skimmelsvamp.
 7. Dug på ruden
  Dugger dine ruder? Så er det ofte tegn på for lidt udluftning. Husk at få tørret duggen væk med et stykke køkkenrulle eller en klud, så det ikke udvikler sig til skimmelsvamp.
 8. Lugten i dit hus
  Brug dine sanser. Du kender godt den der indelukkede lugt. Det er et af de tydeligste tegn på, at luften skal skiftes. Så lyt nu til dine sanser.
 9. Luk badeværelsesdøren
  Badeværelset er roden til utrolige mængder fugt – og det er der ikke noget galt i. Den skal bare ikke sprede sig til resten af huset. I stedet skal damp og varm luft bevæge sig ud gennem udsugningsanlæg eller et åbent vindue.
 10. Luk for udluftningsventiler
  Har du udluftningsventiler på fx døre og vinduer? Luk lidt ned for dem i vinter. Det kølige vejr gør, at der kan komme lidt ekstra luft ind af dem. Det vil derfor kræve ekstra energi at varme din bolig op. Du må selvfølgelig gerne åbne igen til foråret.

Recommended For You

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *