Bordfodbold – en kort historie om dette populære spil

Bordfodbold er et utroligt populært spil og har været det i mange år. Derfor er det måske heller ikke så forbløffende, hvor mange forskellige versioner, der egentlig eksisterer omkring udviklingen af bordfodboldbordet. For der findes faktisk en del versioner af, hvornår og hvordan det populære spil med metalstængerne, håndtagene, spillerfigurerne og bordfodboldboldene blev udviklet.

De tre mænd Rosengart, de Fisterra og Thornton er bredt krediteret med at have udviklet foosball, som vi kender det i dag. Man bør dog ikke se bort fra sandsynligheden i, at disse tre fyre opfandt og udviklede lignende udgaver af fodboldbordene helt uafhængigt af hinanden. Det er endda muligt, at der har eksisteret tidligere udgaver af spillet, som så har inspireret disse tre mænd til at videreudvikle og raffinere bordfodboldspillet til det gode spil, som vi kender i dag.

Den noget kontroversielle og usikre historie om bordfodbold

Spillet er utroligt populært, men hvem opfandt bordfodbold? Ifølge nogle kilder blev bordfodbold-spillet opfundet af den franske ingeniør og opfinder Lucien Rosengart, som blandt andet havde patent på en række komponenter til jernbanen foruden forskellige cykeldele, sikkerhedsseler og nogle særlige eksplosive raketter. Ifølge Rosengart selv skal han have opfundet spillet hen mod slutningen af ​​1930’erne for at holde sine børnebørn underholdt og beskæftiget om vinteren.

Andre igen hævder, at bordfodbold blev opfundet af spanieren Alexandre de Fisterra. Hans koncept for bordfodbold skulle være blevet inspireret af bordtennis, mens han lå såret på et felthospital under den spanske borgerkrig. Hvor om alt er, forsøgte han at tage patent på sit bordfodboldbord i 1937, men af uvisse årsager gik papirerne tabt, og han fik aldrig patent på sit bord til bordfodbold.

Det er usikkert, hvem af disse to mænd, der først udviklede bordfodbold, og faktisk skal englænderen Harold Searles Thornton også have været den første til at udvikle bordet og søge om patent – allerede helt tilbage i 1923. Han forsøgte efterfølgende at introducere spillet i USA i 1927, men det blev aldrig den store succes.

Andre kilder igen hævder, at bordet blev udviklet så tidligt som i 1890’erne i aristokratiet i England. Her skulle spillet have været populært til fester og komsammener blandt de finere klasser, dog uden at nogen forsøgte at tage patent på opfindelsen dengang.

Bordfodbolds stigende popularitet

I den europæiske vintersæson, hvor det var sværere at dyrke udendørs sport, begyndte bordfodbold efterhånden at vinde popularitet i 1950’erne i takt med at flere fabrikker begyndte at producere fodboldborde under navne som Garlando og Roberto Sport. I Belgien opstod den første bordfodboldliga i 1950. I 1976 blev det Europæiske Bordfodbold Forbund oprettet for at standardisere bordenes design og form samt boldens størrelse, materialer og de grundlæggende regler og etik indenfor bordfodbold.

Også selve navnet ‘bordfodbold’ skulle standardiseres. I Frankrig kaldes spillet for ‘baby-foot’; i England kaldes spillet for ‘table football’ og i Tyskland kendes spillet som ‘Kicker’ og det internationale navn blev til ‘foosball’.

I dagens verden med det store udbud af digital teknologi i form af både videospil, plasma-tv, iPads, internet og Netflix står bordfodbold tilbage som et af de populære sociale spil, der virkelig kan bringe folk sammen. Bordfodboldbordet er det perfekte sociale spil til at tilskynde et tættere fællesskab og opbygge nye, positive relationer mellem mennesker. Det er ikke kun en perfekt indendørs sport for familien, men også en sjov måde at lette stresset på på din arbejdsplads. – Og på denne enkle måde kan vi alle bidrage til at holde sporten både levende og spændende. I dag er bordfodboldturneringer stadig et tiltrækningsplaster på lokale barer, og mange seriøse udøvere er begyndt at perfektionere deres spilleevner til et helt nyt niveau. Med en så rig historie, som bordfodbold har, ville det så være forkert at forestille sig, at denne sport skulle kunne blive en del af de Olympiske Lege en dag?

God kamp!

Recommended For You

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *