Værd at vide når du skal have et nyt køleskab

Inden du vil købe et nyt køleskab kan det betale sig at gøre sig nogle overvejelser. Der findes mange forskellige mærker og modeller og de kommer i alle mulige størrelser og prisklasser.
Et stort udvalg er godt men gør det ikke nemmere at vælge. Et køleskab der passer bedst til dine behov og omstændigheder kan spare dig for både penge og skuffelser.

Fritstående eller indbyg?

En indbygningsmodel kan sættes i et almindeligt køkkenskab. Både køkkenskabe og køleskabe kommer i standardiserede dimensioner. Det er derfor nemt at finde et køleskab der passer i dit skab. En indbygningsmodel er tit lidt billigere fordi siderne ikke behøver at være lakeret. Der findes også såkaldte integrerbare køleskabe til køkkenskabe med frontlåge.
Noget du skalpasse på med integrerede køleskabe er om der er tilstrækkelig udluftning i køkkenskabet. Køkkenskabe der er lavet til at rumme et køleskab vil have udluftning. Andre ikke, og i så fald skal du selv sørge for det. Der skal også være en mindestafstand på 5cm mellem køleskabets og køkkenskabets bagside.
For et fritstående køleskab gælder de samme krav om ventilering ved bagsiden.

Den rigtige kapacitet og størrelse

Både køleskabets størrelse og kapacitet skal tilpasses husholdningens behov og indkøbsmønstre. Er du til storkøb og god planlægning af indkøb, har du brug for et større køleskab end ellers.
Er køleskabet større end du har brug for spilder du både energi og penge. Energiforbruget er næsten det samme, om dit køleskab er proppefuld eller halvtomt.
Kapacitet måles i liter. Over tommelfingeren skal du regne med 150 til den første person, og 50 liter for hver efterfølgende. På det danske markedet findes køleskabe fra 70 til ca. 400 liter til husholdsbrug. Mht. størrelse fås der køleskabe i højder fra 80cm til over 2m, med bredder mellem 50 – 85cm. Indbygningskøleskabe er altid 55cm brede, så de passer i standard køkkenskabe med 60cm.

Hvordan sikrer du det bedste energiforbrug?

Alle køleskabe i EU er energimærkede ved lovkrav. Men der er stor forskel på hvor energieffektive de er. Det laveste energiforbrug mærkes med A+++. De køleskabe der bruger mest energi er mærket med G. Du kan altid se hvad et køleskabs energiforbrug er, samlet over et år, i Kilowatt timer. Du skal i hvert fald regne med at energipriserne vil blive ved med at stige. Et køleskab kan holde i mange år, så det kan være en god investering at købe et energieffektivt skab.

Temperatur og temperaturstyring

De fleste madvarer har det godt med temperaturer omkring +2 – 4. Nogle køleskabe har en ekstra 0-zone hvor temperaturen holdes omkring lige over frysepunktet, uanset hvad temperaturen ellers er indstillet til. Temperaturstyringen kan være manuel eller elektronisk. Lidt dyrere køleskabe har en ventilator der sørger for luftcirkulation. Derved skabes der en ensartet temperatur overalt i køleskabet.

Køleskabets indretning

Indretningen har betydning for både madvarernes holdbarhed og skabets kapacitet. De fleste køleskabe har flytbare hylder, skuffer og bokse.
En særlig flaskehylde er også temmelig standard i dag. Med flytbar indretning du kan indrette dit køleskab præcist som du ønsker det.

Recommended For You

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *