Sådan håndteres ørevoks bedst

baby øre

Der er en grund til, at vi mennesker producerer ørevoks. Men der er også en grund til, at vi ikke bør have for meget af det. Hvis man er træt af at være plaget af enorme mængder ørevoks, kan man her læse, hvad man kan stille op med det.

Hvorfor har man ørevoks?

Ørevoks er noget, man har inde i ørene. Ørevoksen bliver dannet fra nogle små kirtler, som man har i huden inde i øregangen.

Det er en form for belægning eller puds, som en klæbrig. Den har til opgave at holde et rent indeklima i ørene, idet dens rolle er at fange skidt og snavs, der er på vej ind i øregangen. Normalvis finder ørevoksen selv sin vej ud af øret, men hvis man en dag mærker en trykken eller kløen inde i øret, kan det meget vel være fordi ørevoksen ikke selv kan komme ud af øret.

Dét, folk desværre oftest tyr til, hvis man har en følelse af at have for meget ørevoks, er at bruge en vatpind. Men det er en stor misforståelse, at vatpinde skal stikkes ind i ørerne, fordi de ofte bare forværrer ørevokssituationen endnu mere, idet man med en vatpind ikke gør andet end at skubbe ørevoksen endnu længere ind i øregangen, hvorved ”forstoppelsen” blot bliver endnu værre. Man skal også være påpasselig med at bruge ørepropper for meget, fordi de har en tendens til at lukke af for øregangen, hvilket kan give samme fornemmelse af tilstoppede øregange.

Hvad sker der, hvis man har for meget ørevoks?

Hvis man lider af for meget ørevoks, vil det aflukke øregangene. Dette kan føre til forskellige former for ubehag, blandt andet en følelse af tryk inde i øret samt kløe. Nogle oplever også en susen for ørene og svimmelhed. I værste fald kan ørevoksen danne en prop inde i øregangen, hvilket medfører en direkte hørenedsættelse.

Hvordan tackler man ørevoks?

Den bedste måde at håndtere ørevoks på er at bruge en ørespray. Ørespray mod ørevoks er den mest skånsomme måde at komme af med ørevoks. I stedet for at bruge en vatpind og fysisk skubbe ørevoksen længere ind i øregangen, skal man her blot spraye ind i øret, hvorefter ørevoksen helt af sig selv vil løsnes fra øregangene og glide ud ad øret. Dét, man sprayer ind, er en blanding af gode og naturlige ingredienser, som for eksempel glycerin og kamilleekstrakt. Den er nem at bruge, fordi formen på den del af sprayen, der skal ind i øret, er udformet på en ergonomisk måde, således at den lige passer ind i øret. Når man skal have noget ind i øret, er det vigtigt, at det ikke presser på trommehinden, og med ørespray undgår man dette.

Hvis man begynder at bruge ørespray på regelmæssig basis, vil man med tiden forebygge udviklingen af for meget ørevoks inde i øret. Det betyder at udover at den virker her og nu kan den også gøre gavn på længere sigt.

Recommended For You

About the Author: Redaktionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *