Hvis du gerne vil sælge dit hus, så er der nogle ting, du bør være opmærksom på. Dette er ting, der kan gøre det nemmere for dig at komme af med dit hus. En del af tingene har du sikkert hørt før, såsom at sørge for en simpel indretning, der får alle rum i huset til at virke store og rummelige, da dette øger din købers interesse for rummene. Samtidig er det rigtig godt at få ryddet godt op på hele grunden, inden der kommer potentielle købere og skal se huset. Den sidste ting er det dog ikke alle, der kender til. Du kan nemlig også med stor fordel få lavet en tilstandsrapport på huset. Læs her hvorfor.
Hvad er en tilstandsrapport?
En tilstandsrapport er som ordet også antyder en rapport, hvor dine bygningers tilstand er beskrevet. Denne afdækker eksempelvis synlige skader, der i lidt eller nogen grad nedsætter bygningernes funktioner og derved værdi. Det er på ingen måde lovpligtigt at få lavet en sådanne rapport, men det er en fordel for både dig og køber, hvis rapporten udarbejdes.
Hvis dit hus er i god stand, kan du blandt andet bruge en tilstandsrapport overfor køber til at bekræfte dette, således at køber har en professionel mening omkring standen. Alle kan nemlig påstå, at deres hus er i god stand, men det er som regel mere tillidsvækkende, hvis det kommer fra en sagkyndig. Du skal selvfølgelig betale for en tilstandsrapport som sælger, men det kan varmt anbefales at få udarbejdet en. Den beskytter nemlig også dig efter salget.
Hvordan beskytter en tilstandsrapport dig?
Hvis du som sælger vælger at få udarbejdet en rapport, der beskriver tilstanden af dit hus, kan denne frigøre dig fra det lovpligtige 10-årige mangelansvar. Dette kræver at du fremlægger tilstandsrapporten for køber sammen med et tilbud om en ejerskifteforsikring. Hvis ejerskifteforsikring ønskes, bliver du frigjort at dit 10-årige mangelansvar, hvis du indvilliger i at betale halvdelen af præmien på denne forsikring. Dette kan dog godt vise sig at være væsentligt billigere end at skulle dække eventuelle fejl og mangler 10 år senere.
Det er som sagt ikke lovpligtigt at få udarbejdet en rapport, men det er de færreste sælgere, der i dag ikke ønsker at frigøre sig selv får det 10-årige mangelansvar. Derfor finder du også udarbejdede rapporter på langt de fleste huse til salg i dag.
Hvordan udarbejdes rapporten?
Når der skal udarbejdes en tilstandsrapport, så går den sagkyndiges arbejde ud på at sammenligne dit hus med andre intakte bygninger fra samme alder. Det der bliver markeret i rapporten er således de dele, hvor den fysiske tilstand er ringere end tilstanden i en intakt bygning fra samme alder.
Alle synlige skader bliver afdækket i rapporten, men hertil bliver det også noteret, hvis der er nogle tegn på skader eller andre fysiske forhold, der kan give en risiko for, at en skade udvikles fremover. Det er således en samlet rapport, der dækker både de nuværende men også de fremtidige forhold for bygningen. Dette giver køber det bedste vurderingsgrundlag ved køb og samtidig fritstiller det dit som sælgers mangelansvar.